Francisco MANGADO
 
fM
FRANCISCO MANGADO

Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila+

2001-2009

Ávila-Spain

22.000 m2


Ávila is a dense and intense city. Its layout, centered and delimited by the smoothly crafted city walls, confirms this perception. Actually, Ávila itself is a rock amid the harsh landscape surrounding it.

Within such thickset contexts, any clear space takes on an added value much related to the concept of contrast or of boundary. In such cases a square serves as a means to free up interior space, and externally, to articulate the relationship with the city walls. The area outside the walls belies the origin of these voids that organize the space between the city inside, and the city outside. The presence of an open space at the foot of the walls, where the new Congress Center shall go up, allows thinking of new systems to structure the urban space.

During the project design the guiding principles were conceptual density, generosity in the way of occupying space, and exploitation of the topographical features of the site. The landscape studded with granite pieces, both formally and spatially, provided the references needed.

The Municipal Congress and Exhibition Center is aimed at becoming a meeting place to celebrate different kinds of events, a levelled area or plaza at the edge of the walls. The main level of this area is matched up with the highest point of the plot, so that its extension generates a large interior void that shall house, without excavation, the required uses.

The building basically takes up the northern side of the new public space, delimiting along with the walls the new square. In keeping with the contours of the site, the project combines two different geometries: the most orthogonal and elongated space contains the auditoria and main halls, while the most precipitous and uneven one contains the exhibition spaces.

Entry to the complex is clear and easy: the main auditoria are reached from the square and from the higher part of the seating area, which allows to get a quick grasp of the interior space; and the exhibition areas have an independent entrance from the incisions on the platform in the eastern boundary and, since all the different areas are connected under the square, they can also be reached from the interior of the building. From a formal and constructional point of view, the project draws inspiration from the evocative strength of the landscape, from the granitic mass that pervades everything.

The volumes are meant to be seen from afar, high up from the walls like a sculpture carved out of the terrain. It is a juxtaposition of granite volumes, summed up in one piece, a more orthogonal one, cut and carved in a precise manner, and another more abrupt and topographical piece that covers the exhibition volume. For this reason the roofs shall be designed to smoothly extend the vertical surfaces. These folds generate the incisions through which natural light floods the interior, also allowing independent access to this area.

Avenida Madrid,102, Ávila, España

AIT Awards 2012. Office (Congress Center) Category
2012
AIT Awards.Selected Project: Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila.
2011 MIES VAN DER ROHE Award
2011
MIES VAN DER ROHE Award.Selected Project: Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila.
XI Spanish Architecture and Urban Planning Biennial
2011
Spanish Architecture and Urban Planning Biennial.Finalist Project and expressly acknowledged by the jury: Archaeology Museum of Álava, Vitoria.Selected Project: Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila.
THE INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARDS 2011
2011
THE INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARDS. Awarded by the Chicago Athenaeum (Museum of Architecture and Design) and the European Center of Architecture, Art, Design and Urban Studies.Prize: Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila.
FAD Awards 2010. Architecture Category
2010
FAD Awards.Selected Projects: Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila and Swimming Pools for the University of Vigo.
Competition for Municipal Exhibition and Congress Center of Ávila
2002
First Prize.
La galerie d'architecture Exhibition Catalog
Future Arquitecturas #41-42
UED Urban Environment Design #074
Exhibition & Convention Center
Architecture in Granite
p.10-35
01-2012
Asociación Cluster del Granito. Galicia (Spain)
Convention Centers
p.56-59
01-2012
Braun Publishing AG. Stuttgart (Germany).
Oris 4th special edition
p.38-47
05-2011
Oris. Zagreb (Slovenia)
Grandes Cubiertas Españolas
p.246-249
05-2011
ACS. Madrid (Spain)
ISBN-13: 9788469508114
M3 Modern Architecture 3
p.10-15
10-2010
Sandu Publishing. Beijing (China)
Arch Manual. Design + Concept + Script + Process
p.174-181
07-2010
AADCU Publication. Beijing (China)
ISBN-10: 7560960405
Ottagono #232
p.128-131
07-2010
Editrice Compositori. Bolonia (Italy)
Arquitectura Ibérica #34: Cultura.
06-2010
Caleidoscópio. Portugal
Oficinas #282
p.48-63
02-2010
Cetisa Editores. Barcelona (Spain)
Concept #129
p.54-63
01-2010
CA Press Co, Ltd. Seul (South Korea)
On diseño #307
Public Architecture Now!
p.258-263
01-2010
Taschen. Cologne (Germany)
AV. Monografías #141-142: España 2010
Darco Magazine, Francisco Mangado Monograph Special Edition #16
Francisco Mangado, Municipal Exhibitions and Congress Center of Ávila
11-2009
Jofebar. Matosinhos (Portugal)
nan arquitectura y construcción #46
10-2009
TPI. Madrid (Spain)
Cultural Spaces: Meeting Points.
p.76-86
10-2009
Carlos Gonzalvo & Asociados, Madrid (Spain)
Architecture Today #202
10-2009
Architecture Today plc. London (UK)
Domus #28
p.68-79
09-2009
AV. Monografías #133
Llave Maestra de la Construcción #13
p.6-19
05-2009
Spica. Valladolid (Spain)
Future Arquitecturas #18
darco magazine #12
01-2010
Mescaglama Editora. Portugal.
RÄUME. MD International Magazine of Design
p.42-45
01-2009
Konradin. Leinfelden-Echterdingen (Germany)
Francisco Mangado, 2+2 Arquitecto
Future Arquitecturas #7
AV Proyectos #23: Estadios
TC Cuadernos 72-73: Francisco Mangado. Arquitectura 1998-2006
Vía Construcción #30: PATXI MANGADO, SENTIDO Y COMPETENCIA
03-2006
Grupo Vía. Barcelona (Spain)
Arquitectura Viva #104: La lista del MOMA.
Summa + #78
p.132-133
03-2006
Summa más. Buenos Aires (Argentina)
Arquitectura Plus #113
p.6-9
11-2005
Grupo Vía. Barcelona (Spain)
Opere e progetti: Francisco Mangado
p.196-205
01-2005
Mondadori Electa. Milan (Italy)
ISBN-10: 9788837031879
On Site: New Architecture in Spain
Centro Municipal de Exposiciones y Congresos de Ávila
01-2005
Ayuntamiento de Ávila
Arquitectura COAM #338
p.13-17
01-2004
Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid. (Spain)
ISBN-13: 2910010295885
ISSN: 0004-2706
Arquitectura Viva #85: Último Chile.
Municipal Auditorium of Teulada
2004
/
2011
Teulada-Moraira is one of those municipalities divided into two separate physical units. It could well have been called ‘upper’ and ‘lower’ Teulada, or ‘upper’ and ‘lower’ Moraira. The built area of Teulada is in the mountain, and that of Moraira is further down, following a valley of some five kilometers along the Mediterranean shores.The building of the new auditorium acts as a hinge between the two physical areas of the municipality. A reference that allows seeing and being seen from both spots. As far as hall types and complementary uses are concerned, the program is simple. The organization and layout of the pieces undergoes a total geometric and spatial transformation towards the southern facade that, being oriented to the sea, becomes the most singular and significant element of the project. Its depth gives it a sense of architectural section that urges to follow a three-dimensional interpretation (in terms of space), instead of a restricted two-dimensional scale. In metaphorical terms this facade evokes topography similar to a beach of stone that, from a distance, and with all its depth, appears to merge into the sea. In more practical terms, its deep and cracked geometry emerges from the study of the impact of the sun and the geometry it generates, especially during summer, so its final configuration aims to avoid the impact of sunrays in the interior. The base of this “facade” is a large exhibition hall that, as a sort of “cellar” that is softly lit by the rays that manage to make their way through the thick vertical concrete grille, fresh in summer and warm in winter, may provide the southern facade - based on more conceptual references - with a functional argument.The building shall be seen from a distance as a volume covered in tiles, like fish scales. Matte tiles that will be attached to the concrete walls. The shifts, setbacks and projections of the facade that is oriented towards the sea will be made of sandblasted marine aluminum sheet. Different spots of light, made of optic fiber, will be a value added to the volume seen from afar or from the water.
Spanish Pavilion Expo Zaragoza 2008
2006
/
2008
Evoking the space of a forest, or of a group of bamboos on a surface of water, has been the main aim of the project. On the one hand there is a desire to create a building mechanism able to generate incredible possibilities from the point of view of energy logic and environmental awareness, an essential and symbolic aspect for the future Spanish Pavilion at the International Exposition of Zaragoza. But on the other hand, one of the most attractive spaces one may have deal with, both in terms of matter and light, is transferred to the field of architecture. Changing spaces, spaces full of hints and nuances where concepts such as verticality and depth play an essential role.Is the artificial reproduction of a natural process possible? This is an old, unattainable aspiration of architecture. However, in this case this approximation is possible because the geometric strength of the metaphor performs in our favor, and the image suggested gives the proposal a symbolic charge that is necessary in the case of a pavilion, that of Spain to be more precise, for an international expo. The metaphorical allusion, in which water is present through the landscape of reference, is strong and evident.

 Construction. Pieces.
The process is clear and simple. The vertical elements may be manufactured in a workshop. They have a metallic core clad in pieces made of clay that, in contact with water, absorbs it generating air currents that act as microclimates (see corresponding project descriptions and schemes).Its bracing, to ensure structural unity, is very simple and based on the same method used in many nurseries to maintain trunks vertical.Roof.
A huge roof, supported off by all these profiles, covers the pavilion. It is a useful roof because its width (three meters) allows to accommodate energy saving systems (see project description) and, at the same time, adjust light with the help depth, which makes the sunrays, very controlled, draw their trace and reflection on the columns and the water surface at the base. The roof is clad in panels of recycled wood shavings.Exhibition Spaces.
They are carved out voids. Their slabs hang from the large roof, braced only to the columns. They are built with beams of recycled wood shavings and resin. The exterior enclosure is also of glass. A system of mobile partition walls will be anchored to the structure, with the visual and acoustic insulation needed for the development of certain exhibitions and for the future cinema center.
Congress Center and Hotel. Palma de Mallorca
2005
/
2017
The scheme for the new Congress Center and Hotel of Palma may be explained as two large stretches that unfold following the north and south boundaries of the plot fronting the sea. Two stretches of wall devoid of physical density but endowed with functional and architectural relevance. The one facing northwards contains all the facilities that complement the main program, as well as the supplies and staff access areas. But the most important one, the one facing south and towards the sea, shall be a deep facade, a facade-space formed by a dense vertical structure that evokes the density of the walls (of four meters in depth), shelters the interior from the direct entry of light and yet allows to accommodate staircases (in some cases escalators), which afford views of the sea horizon as they go up or down. These connecting elements reveal their presence towards the exterior in the form of large glazed screens set in the overall fabric.The depth of the façade on the lower floors allows to fit in the accesses, thereby highlighting the transition between interior and exterior and also accommodating retail areas that, located right next to the exhibition spaces, look onto what will become the new seafront boulevard.The linear distribution of the program enables the different areas of the building to perform and be used in a relatively independent way. The public accesses are located basically on the facade that extends Manuel Azaña Street, underscoring the relevance of the same, and in the seafront promenade in the case of the auditoria, and along this last one for the exhibition areas.On the one hand, the project design aims to make the most of the light of Palma generating a series reflections and defined shadows, and, on the other, it plays with the image of a large beached fish, of well-defined forms and geometries but with a subtle transition that manages to explain the continuous geometry of the roof itself, only interrupted by the suspended garden of the restaurant that rises as a large lookout with direct views onto the sea and the coastal promenade.